TELJES KIŐRLÉSŰ

?

Karácsonyi Beigli egészséges reform receptje Margótól

Karácsonyi Beigli

Ezt a karácsonyi beigli receptet egy kedves olvasónk, Margó küldte be nekünk. A recept különlegessége nem csak az, hogy egészséges alapanyagokból készült, hanem a töltelékei is nagyon különlegesek: almás-mákos-sütőtökös, és diós-narancsos-vörösáfonyás.

Karácsonyi Beigli (Elkészítési idő: 90 perc)

Hozzávalók: (ha lehet, organikus előállításúak legyenek a hozzávalók)

A tésztához:

  • 50 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 25 dkg vaj vagy  kókuszzsír, pálmavaj, DE nem finomított olaj, főleg nem napraforgó és társai és nem hidrogénezett növényi olaj, margarin)
  • 2 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • 1 pohár natúr joghurt, vagy (bio) szójajoghurt (szójánál a legfontosabb, hogy bio legyen, mert ezt a növényt manipulálják legjobban, GMO, és drasztikusan vegyszerezik is)
  • 3 evőkanál méz (vagy esetleg nyers barna nádcukor)
  • 1 tojás a kenéshez

A töltelékhez:

karacsonyi-beigli-makos.jpgAlmás-mákos-sütőtökös:

  • 30 dkg darált mák
  • 1 nagy reszelt alma
  • 1 szelet sült sütőtök húsa
  • 1 dl rizstej vagy víz
  • 4 evőkanál méz (vagy esetleg nádcukor)
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 citrom reszelt héja (mindenképp bio, mert a citromok héja vegyszerekkel kezelt, nem lehet lemosni rendesen)

A darált mákot összekeverjük a rizstejjel, a reszelt almával, a sütőtökkel, hozzáadjuk a mézet, a fahéjat és a citromhéjat.

karacsonyi_beigli-dio.jpgDiós-narancsos-vörösáfonyás:

  • 30 dkg darált dió
  • 5 dkg aszalt vörösáfonya
  • 1 üveg narancsdzsem
  • 1 dl rizstej vagy víz
  • 2 evőkanál méz (vagy esetleg nyers nádcukor)


A darált diót kikeverjük a rizstejjel, a narancs-dzsemmel, a vörösáfonyával és a mézzel.

Elkészítés: A tésztához a tojást és az élesztőt elkeverjük a szobahőmérsékletű joghurtban. A vajat elmorzsoljuk a lisztben, hozzáadjuk a mézet az élesztős keveréket, és összegyúrjuk. Négy részre osztjuk, letakarjuk és félretesszük pihenni. Miután a tészta megkelt, átgyúrjuk, és lisztezett deszkán kb. ½ cm-es téglalap alakra nyújtjuk. Mindkét tölteléket kétfelé osztjuk, és a téglalapokon elsimítjuk úgy, hogy 2 cm szegélyt szabadon hagyunk. A téglalap rövidebb oldalait 2 cm szélesen visszahajtjuk, és a hosszabbik oldala mentén feltekerjük. Az így elkészült bejgliket sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, tetejüket megkenjük tojássárgájával, és fél órát pihentetjük. Majd megkenjük a tojásfehérjével, ismét fél órát pihentetjük, villával megszurkáljuk a tetejét, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

Az eredeti recept forrása, amelyen természetesen változtattam:
http://www.izekeserzesek.hu/data/doc/izek_es_erzesek_bemutatkozo.pdf

Jó kísérletezést: Margó


------------------------------
További beigli receptek:


5
Your rating: None Average: 5 (2 votes)

Hozzászólások


A dió-narancsos-vörösáfonyás töltelék

valami zseniális (mennyei, izgalmas, pazar)! Igaz, Karácsonyi Beiglit még nem sütöttem, de megcsináltam palacsintába tölteléknek cookies:!





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 4
Tegnapi: 1
Heti: 5
Havi: 4
Össz.: 13 751

Látogatottság növelés
Oldal: Barna bejgli
TELJES KIŐRLÉSŰ - © 2008 - 2024 - teljeskiorlesu.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weboldal szerkesztő mindig ingyenes. A weboldal itt: Ingyen weboldal

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »