Karácsonyi Beigli
Ezt a karácsonyi beigli receptet egy kedves olvasónk, Margó küldte be nekünk. A recept különlegessége nem csak az, hogy egészséges alapanyagokból készült, hanem a töltelékei is nagyon különlegesek: almás-mákos-sütőtökös, és diós-narancsos-vörösáfonyás.
Karácsonyi Beigli (Elkészítési idő: 90 perc)
Hozzávalók: (ha lehet, organikus előállításúak legyenek a hozzávalók)
A tésztához:
A töltelékhez:
Almás-mákos-sütőtökös:
A darált mákot összekeverjük a rizstejjel, a reszelt almával, a sütőtökkel, hozzáadjuk a mézet, a fahéjat és a citromhéjat.
Diós-narancsos-vörösáfonyás:
A darált diót kikeverjük a rizstejjel, a narancs-dzsemmel, a vörösáfonyával és a mézzel.
Elkészítés: A tésztához a tojást és az élesztőt elkeverjük a szobahőmérsékletű joghurtban. A vajat elmorzsoljuk a lisztben, hozzáadjuk a mézet az élesztős keveréket, és összegyúrjuk. Négy részre osztjuk, letakarjuk és félretesszük pihenni. Miután a tészta megkelt, átgyúrjuk, és lisztezett deszkán kb. ½ cm-es téglalap alakra nyújtjuk. Mindkét tölteléket kétfelé osztjuk, és a téglalapokon elsimítjuk úgy, hogy 2 cm szegélyt szabadon hagyunk. A téglalap rövidebb oldalait 2 cm szélesen visszahajtjuk, és a hosszabbik oldala mentén feltekerjük. Az így elkészült bejgliket sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, tetejüket megkenjük tojássárgájával, és fél órát pihentetjük. Majd megkenjük a tojásfehérjével, ismét fél órát pihentetjük, villával megszurkáljuk a tetejét, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
Az eredeti recept forrása, amelyen természetesen változtattam:
http://www.izekeserzesek.hu/data/doc/izek_es_erzesek_bemutatkozo.pdf
Jó kísérletezést: Margó
------------------------------
További beigli receptek:
2009, december 6 - 23:34 — Antal Vali
valami zseniális (mennyei, izgalmas, pazar)! Igaz, Karácsonyi Beiglit még nem sütöttem, de megcsináltam palacsintába tölteléknek !